Beleidsplan Licht in de Openbare Ruimte

Parkeerterreinen


De verlichting op parkeerterreinen is vaak een zaak van de gemeente. Soms beheren bedrijven, grote winkels of sportverenigingen zelf de lantaarnpalen op hun parkeerterrein. Onderstaande tekst gaat niet over parkeerterreinen in woongebieden.

parkeerterrein Ruigedoornstraat Dalfsen MFC

Foto: De parkeerplaats bij het multifunctioneel centrum De Trefkoele wordt vaak in de nacht niet gebruikt. De verlichting wordt gedimd. (Ruigedoornstraat, Dalfsen)

Lege parkeerterreinen in het licht

Parkeerterreinen zijn vaak verlicht, ook als er midden in de nacht geen gebruik van wordt gemaakt. Dit kan zinvol zijn in verband met (het gevoel van) sociale veiligheid. Heel vaak kan de verlichting echter uitgeschakeld of gedimd worden. Denk bijvoorbeeld aan parkeerplaatsen bij sportvelden.

Gemeentelijk beleid

Parkeerterreinen worden verlicht gelijk aan de landelijke richtlijn ROVL-2011. Op parkeerterreinen binnen de bebouwde kom die ′s nachts vaak leeg staan en op parkeerterreinen aangrenzend aan het landelijk gebied, overweegt de gemeente de verlichting uit te schakelen in de nachtelijke uren. Waar dit ongewenst is vanwege veiligheid of waar toch nog sprake is van gebruik van de parkeerplaats in de nacht, wordt voor dimmen gekozen.  

stationsgebied dalfsen

Foto: Parkeerterrein bij station Dalfsen

Oproep aan beheerders van parkeerterreinen

De gemeente vraagt bedrijven, winkels, sportverenigingen en andere instellingen om hun parkeerterreinverlichting aan te passen door te kiezen voor een laag vermogen en ‘s nachts te dimmen of uit te schakelen.